Вредите за имунитета от тютюнопушенето са за 15 години напред

Цигарите влияят на много системи в организма

17.02.2024 | 22:18 Редактор: Вяра Димова
Вредите за имунитета от тютюнопушенето са за 15 години напред

Имунната реакция при пушачите е значително по-изострена в сравнение с непушачите. Това твърдят изследователи от Института "Пастьор", които разглеждат влиянието на различни фактори върху имунната система. Те констатират, че при пушачите механизмът, формиращ имунната памет, е влошен.

Учените изследват влиянието на 136 фактора върху функциите на имунната система при 1000 доброволци. От всички променливи най-съществени се оказват тютюнопушенето, индексът на телесната маса и латентна цитомегаловирусна инфекция. 

Дълготрайните ефекти от тютюнопушенето върху имунната функция се дължат на промени в ДНК - изменя се експресията на гени в имунни клетки, и те могат да се задържат до 15 години след преустановяването му. Освен на имунната система, цигарите влияят на много системи в организма, включително дихателната, сърдечната, репродуктивната и дори опорно-двигателния апарат.

Димът от цигарите действа като дразнител на трахеята и ларинкса, и влияе на гласовите струни. Навлиза в белите дробове, като повлиява способността за дишане. Функцията на дихателните пътища също се уврежда – дразненето от тютюневия дим причинява подуването и свиването им, както и отделянето на слуз.

Химикалите в цигарения дим могат и да действат за стесняването на кръвоносните съдове, което предразполага към състояния като атеросклероза, хипертония, инсулт и коронарна болест на сърцето. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay