Започва историческият съдебен процес срещу Доналд Тръмп

Той е обвинен в 34 престъпления от първа степен за фалшифициране на бизнес документация

15.04.2024 | 07:30 Редактор: Тодор Петров
Започва историческият съдебен процес срещу Доналд Тръмп

Днес Доналд Тръмп ще стъпи в нюйоркски съд и ще стане първият бивш президент на САЩ, който ще бъде изправен пред съда по наказателно дело. Той е обвинен, че е фалшифицирал бизнес документацията си, за да прикрие плащане на пари за мълчанието на Сторми Даниълс, бивша порно актриса малко преди изборите през 2016 г.

77-годишният Тръмп е заплашен от максимум четири години затвор, ако бъде признат за виновен, но може да избегне затвора и вместо това да бъде глобен. Той не се признава за виновен.

Историческият съдебен процес срещу Тръмп ще се проведе на фона на президентската му кампания и в крайна сметка може да доведе до това предполагаемият републикански кандидат да стане осъден престъпник месеци преди избирателите да се отправят към урните през ноември.

Процесът, който ще започне с подбор на съдебни заседатели на 15 април, се очаква да продължи от шест до осем седмици и ще се съсредоточи около възстановяването на разходите, които Тръмп е направил към бившия си довереник Майкъл Коен.

57-годишният Коен твърди, че му е било наредено да плати на г-жа Даниълс 130 000 долара в замяна на нейното мълчание за предполагаемата афера с Тръмп, нещо, което прокурорите определиха като опит за "незаконно влияние" върху изборите през 2016 г., пише БГНЕС.

Тръмп е обвинен в 34 престъпления от първа степен за фалшифициране на бизнес документация. За да се стигне до присъда, всички 12 съдебни заседатели трябва да постигнат съгласие дали бившият американски президент е виновен или невинен по конкретно обвинение.

Снимка: БГНЕС