Милиони в Чад са застрашени от глад, имат спешна нужда от помощ

През февруари преходният президент обяви "извънредно положение в областта на храните"

11.04.2024 | 07:09 Редактор: Беатрис Младжова
Милиони в Чад са застрашени от глад, имат спешна нужда от помощ

Около 3,4 милиона души имат спешна нужда от хуманитарна помощ в Чад след пристигането на голям брой судански бежанци, бягащи от войната, предупреди френска неправителствена организация. "Провинциите в източната част на Чад са сред най-уязвимите зони в страната с лош достъп до основни услуги и пристигането на бежанци драстично изостря нуждата", се казва в изявление на Action Contre La Faim (ACF) или "Действие срещу глада".

ООН предупреди през март, че съдбоносната хранителна помощ за стотици хиляди хора, бягащи от разкъсвания от война Судан, ще спре през април без международно финансиране. Световната продоволствена програма на ООН (WFP) призова за дарения в размер на $242 млн., за да се избегне бедствието и да продължи да подкрепя 1,2 млн. судански бежанци на фона на наближаващия дъждовен сезон, който заплашва да отреже пътищата за хуманитарни доставки в източен Чад. 

Огромната централноафриканска държава е една от най-бедните в света с 1,4 млн. души, разселени вътрешно или в съседни страни. "Спешно е донорите да гарантират устойчиво финансиране на хуманитарната реакция", каза директорът на ACF за Чад Анри-Ноел Татанганг. В момента тя покрива само 4,5 процента от нуждите, добави той.

Обширният регион на западен Судан все още се разтърсваше от касапницата на конфликта от 2003 г., когато миналия април избухна нова война между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF). Последното насилие прокуди осем милиона души от Судан в добавка към над 400 000 бежанци, избягали в Чад между 2003 г. и 2020 г. По данни на ООН това число е нараснало днес до 900 000, като 88% от тях са жени и деца. ACF алармира за очаквани 480 000 случая на тежко детско недохранване до септември 2024 г., предаде БГНЕС.

През февруари Махамат Итно, преходният президент на Чад, обяви "извънредно положение в областта на храните и продоволствията" за цялата страна.

Снимка: БГНЕС