На живот и смърт: Палестинците в Газа пият замърсена вода, грози ги масов глад

Половината от хората вече са в бедствено положение

21.03.2024 | 17:37 Редактор: Вяра Димова
На живот и смърт: Палестинците в Газа пият замърсена вода, грози ги масов глад

Експертите бият тревога: Ивицата Газа е застрашена от масов глад. Ако нищо не се промени, в северната част на крайбрежната ивица храната ще свърши най-късно през май – се казва в нов доклад на инициативата IPC за анализ на продоволствените кризи. Половината от хората, живеещи в Ивицата Газа, още сега са в бедствено положение. За масов глад, според официалните класификации на ООН, се говори, когато поне 20% от населението са засегнати от краен недостиг на храни. Освен до храна, достъпът до медицински грижи, вода и санитарни съоръжения също ще е ограничен.

Вече от няколко месеца населението на Ивицата Газа страда от остър недостиг на вода.

"Достъпът до достатъчно чиста вода е въпрос на живот и смърт", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел през декември

"Децата в Газа често нямат и капка вода за пиене. Без чиста вода ще умрат още много деца", написа тя в платформата X.

Войната на Израел срещу "Хамас" драматично изостря една ситуация, която съществува от много време. Водната криза се дължи преди всичко на географското положение на крайбрежната ивица. По-голямата част от необходимата вода е от подпочвени води, които обаче са с високо съдържание на сол поради близостта с морето. Те са замърсени и от непречистени отпадни води.

За допълнителното замърсяване на водата допринасят и щетите, нанесени на водната инфраструктура от предишни конфликти между Израел и "Хамас". Още през 2011 г. ООН установи, че над 90% от подпочвените води в Газа са негодни за пиене без допълнително пречистване.

Това прави Ивицата Газа още по-зависима от питейната вода, получавана от Израел. В отговор на терористичната атака на "Хамас" на 7 октомври Израел отначало почти прекрати тези доставки. Откакто тръбите бяха отворени отново, всеки ден в Ивицата Газа постъпват повече от 28 милиона литра питейна вода от Израел, съобщават израелски медии. Преди 7 октомври обаче в Газа са влизали по 49 милиона литра.

Тъй като и доставките на електроенергия и гориво бяха силно ограничени, пречистването на водата, която се добива в самата Газа, е също сериозно затруднено: прекъсването на електрозахранването възпрепятства работата на инсталациите за обезсоляване. Единствената електроцентрала в Газа беше принудена да прекрати работа още през октомври 2023 г. поради липса на гориво. В момента се използват дизелови генератори за добива на ток. А този ток е необходим, за да работят пречиствателните съоръжения. Когато няма достатъчно дизелово гориво, хората в Газа на практика нямат и чиста питейна вода, пише DW.

Това изостри до крайност проблемите с водата в  Газа, които са известни от години, но не са били решени, казва Тобиас фон Лосоу, експерт по проблемите на снабдяването с питейна вода за Близкия изток в мозъчния тръст "Clingendael Institute" в Хага. От десетилетия е ясно, че водоснабдяването в региона на Газа трябва спешно да се подобри. Наред с други неща, това изисква по-големи инсталации за обезсоляване на вода.

Ситуацията на Западния бряг е малко по-добра, отколкото в Ивицата Газа, въпреки че и там има недостиг на вода. Според доклад на американската организация "GlobalWaters.org", водата там често се губи поради аварии по остарелите и повредени водопроводи.

Снимка: БГНЕС