Кошмарен Рамадан и борба за живот за хората в Газа

Израел казва, че ще разшири военната си операция и към Рафах

11.03.2024 | 08:58 Редактор: Тодор Петров
Кошмарен Рамадан и борба за живот за хората в Газа

В началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан улиците на Стария град в Източен Ерусалим са по-тихи от обичайното. Настроението е мрачно.

По данни на ръководеното от "Хамас" Министерство на здравеопазването, около 31 000 души са загинали в Ивицата Газа, а правозащитните организации алармират за опасността от масов глад.

В миналото напрежението обикновено беше съсредоточено около джамията "Ал Акса". По време на Рамадана стотици хиляди мюсюлмани се събират там, за да се молят на големия площад пред джамията. Опитите на Израел да наложи възрастови ограничения за палестинците, влизащи в храма, който е свещено място и за мюсюлманите, и за евреите, често водят до сблъсъци и ескалация.

"Хамас" също се възползва от важният за мюсюлманите свещен месец. Исмаил Хания, лидерът на организацията, смятана за терористична от ЕС, САЩ, Германия и други държави, призова палестинците от окупирания Западен бряг да се съберат пред джамията "Ал Акса" в първия ден на Рамадан. Крайнодесни членове на израелския кабинет пък призоваха за строги ограничения за палестинците по време на Рамадана, пише DW.

Ако не се постигне ново споразумение за освобождаване на заложниците, Израел казва, че ще разшири военната си операция и към Рафах, където в момента се смята, че живеят 1,4 милиона прокудени палестинци. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново заяви, че израелските военни ще продължат да се сражават срещу "Хамас" в цялата Ивица Газа.

Снимка: БГНЕС