САЩ изпратиха кораб с хуманитарна помощ за Газа

В района няма пристанищна инфраструктура, Байдън обеща да построи временно пристанище

10.03.2024 | 11:10 Редактор: Елеонора Танева
САЩ изпратиха кораб с хуманитарна помощ за Газа

Американската армия изпрати кораб, който да превози хуманитарна помощ за Газа, съобщи Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ). Новината идва дни след като президентът Джо Байдън обеща да построи временно пристанище за снабдяване на обсадения анклав, предаде Ройтерс.

Корабът "Генерал Франк Бесон" отплава от базата "Лангли-Юстис" във Вирджиния "по-малко от 36 часа след като президентът Байдън обяви, че САЩ ще окажат хуманитарна помощ на Газа по море", посочи СЕНТКОМ. Логистичният спомагателен съд "превозва първата партида оборудване за изграждането на временен пристан, на който да пристигат жизненоважните хуманитарни доставки".

Байдън обяви намерението за изграждане на временното пристанище в речта си "За състоянието на Съюза" в четвъртък след като ООН предупреди, че в Газа, където живеят 2,3 милиона палестинци, има масов глад. Това се случва пет месеца след като Израел започна настъплението си в тясната крайбрежна ивица в отговор на нападението на бойците на "Хамас" от 7 октомври.

Газа не разполага с пристанищна инфраструктура. САЩ възнамеряват първоначално да използват Кипър, който ще осигури възможност за инспекции на товарите, в които да участват и израелски представители така, че да отпадне нуждата от проверки за сигурност при влизането им в Газа, пише БТА.

Повечето от жителите на анклава са вътрешно разселени, а по сухоземните гранични пунктове има огромни задръствания, които затрудняват доставката на хуманитарна помощ.

Газа е под израелска морска блокада от 2007 г., когато "Хамас" установи контрол над анклава. Оттогава там не пристига почти нищо по море.

Снимка: БГНЕС