"Хамас": Израел върна 47 ексхумирани тела от Газа, погребват ги в масов гроб

Прехвърлени са в болница "Ал-Наджар" в Рафах

07.03.2024 | 14:51 Редактор: Толя Стоянова

Израел е върнал десетки тела, ексхумирани от гробове в обсадената Ивица Газа, през последните седмици, съобщи медийната служба на управляваното от "Хамас" правителство на територията, цитирана от АФП. Израелските сили на няколко пъти са пренасяли тела от Газа в Израел за изследване, тъй като търсят заложници, заловени по време на нападението на "Хамас" на 7 октомври.

Новите 47 тела, изпратени от Израел, са прехвърлени в болница "Ал-Наджар" в Рафах, в южната част на Газа, се казва в изявление на органа за границите и пропускателния режим на обсадената територия. Те ще бъдат "погребани в наскоро създаден масов гроб" близо до Рафах, предаде БГНЕС.

"Телата бяха иззети и прехвърлени в Израел под претекст за изследване и проверка", за да се гарантира, че не са на заложници, държани в Газа, се казва в изявлението на правителството.

От началото на войната израелските служители са ексхумирали стотици тела от гробове в болници в Ивицата Газа. Израелската армия заяви, че проверява съобщенията за последната група върнати тела. По време на нападението на 7 октомври "Хамас" взе около 250 израелски и чуждестранни заложници, десетки от които бяха освободени по време на едноседмичното примирие през ноември. Израел смята, че 99 от тях остават живи в Газа, а 31 са загинали. Нападението е довело до смъртта на около 1160 души, предимно цивилни.

Снимка: БГНЕС