Изнасилвания и изтезания: ООН разкрива какво се крие зад стените на "Хамас"

Експертите са изгледали над 5000 снимки и 50 часа видеозапис

05.03.2024 | 18:57 Редактор: Искра Ангелова

Бойци от палестинската групировка "Хамас" са извършвали сексуални посегателства, изнасилвания и изтезания по време на атаката в Южен Израел на 7 октомври миналата година. Заключенията са от доклад на ООН.

Екипът не се е срещнал с жертви, въпреки че се е опитвал да ги насърчи да се разкрият. Затова голяма част от доказателствата са косвени, след проведени интервюта с оцелели и очевидци, с освободени заложници и медици, оказвали помощ на пострадалите.

"Относно заложниците, отведени в Газа, открихме ясни и убедителни доказателства в информациите, че сексуално насилие, включително изнасилване, издевателства, жестоко и безчовечно третиране, е извършвано със заложници. И имаме разумни основания да смятаме, че такова насилие може да се упражнява все още върху хора, които остават в плен", сподели специалният пратеник на ООН за сексуално насилие в конфликти - Прамила Патен.

Докладът е изготвен след посещение на екипа на ООН в Израел и в Западния бряг през февруари. Експертите от мисията са водили разговори и са изгледали над 5000 снимки и 50 часа видеозапис. Те са предприели мисията след критиките, че ООН реагира бавно на сигналите за сексуално насилие.

"Преди Международния ден на жените, ще чуете свидетелства за сексуалните жестокости, понесени от израелски жени заради безразличието от страна на ООН", коментира посланикът на Израел в ООН - Гилад Ердан.

"Тя избяга в едно от помещенията и докато беше там, един от терористите влезе и разкъса дрехите ѝ, насочи оръжие към главата ѝ и я принуди да прави всичко, каквото си поиска", сподели свидетелка.

Израел дори отзова своя посланик в ООН, след като обвини лично генералния секретар на организацията Антонио Гутериш, че се е опитал да прикрие доклада.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС