Доклад на ООН дава гласност на сексуалното насилие в Газа, "Хамас": Фалшиви новини

Групировката осъжда доклада

05.03.2024 | 17:32 Редактор: Искра Ангелова
Доклад на ООН дава гласност на сексуалното насилие в Газа,

Доклад на ООН установи, че има достоверни твърдения за сексуални посегателства по време на атаката на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, предаде Асошиейтед прес. Екип, оглавяван от специалния представител на ООН за сексуалното насилие по време на конфликти Прамила Патън, установи "достоверни основания" да се смята, че бойци на "Хамас" са извършили изнасилвания и "сексуални изтезания". Патън представи вчера доклада в ООН.

Екипът на ООН не се е срещнал с нито една жертва на сексуално насилие "въпреки общите усилия да ги насърчи да се разкрият", а Патън заяви, че голяма част от доказателствата са косвени: "Екипът проведе интервюта с оцелели и очевидци на атаките от 7 октомври, с освободени заложници, здравни работници и други".

Докладът е изготвен близо пет месеца след атаките от 7 октомври, при които загинаха около 1200 души, а още около 250 бяха взети за заложници. Оттогава насам войната на Израел срещу "Хамас" опустоши Ивицата Газа, отнемайки живота на повече от 30 000 души по данни на министерството на здравеопазването на Газа. ООН твърди, че една четвърт от 2,3-милионното население на Газа е изправено пред глад.

Израелският президент Ицхак Херцог приветства огласяването на доклада на ООН и заяви, че светът трябва да осъди и накаже "Хамас", предаде ДПА. Той подчерта, че докладът е от огромно значение и че в него се доказват ясно и безпристрастно "системните, умишлени и продължаващи сексуални престъпления, извършвани от терористите от "Хамас" срещу израелски жени.

"Хамас" отхвърля и осъжда доклада, публикуван от ООН, относно сексуалното насилие, извършено по време на атаката срещу Израел на 7 октомври, посочи в изявление днес палестинското ислямистко движение.

"Твърденията" за изнасилвания и сексуално насилие, извършени от членове на "Хамас" по време на нападението, са "фалшиви" и "неоснователни", а докладът на ООН "не се позовава на никакви свидетелства на жертви", заяви "Хамас", цитирана от БТА.

В доклада се посочват "изнасилвания и групови изнасилвания на най-малко три места" "близо до границите на Ивицата Газа" на 7 октомври, включително на мястото на фестивала "Нова".

"Категорично отхвърляме и осъждаме този доклад", заяви "Хамас" и допълни, че той има за цел да "демонизира палестинската съпротива".

"Въпреки фалшивите обвинения на Патън, нейният доклад не предоставя никакви свидетелски показания от тези, които тя представя като жертви" на изнасилване и сексуално насилие", добави движението "Хамас", което винаги е отричало да е извършвало подобни действия.

Снимка: БГНЕС