Бедствие: Гладът в Газа взе жертви, децата се хранят веднъж на ден

В Тел Авив и Йерусалим хиляди се включиха в нова демонстрация срещу Нетаняху

03.03.2024 | 18:49 Редактор: Искра Ангелова

В Кайро продължават преговорите за 6-седмично спиране на огъня в Ивицата Газа, с което нарастват надеждите за постигане на макар и временно примирие между радикалното палестинско движение "Хамас" и Израел. На този фон - хуманитарната обстановка е бедствена, хората нямат храна и чиста вода. Съобщава се за най-малко 15 деца, починали от дехидратация и недохранване в болница "Камал Адуан".

Към момента 31 болници в Газа са спрели работа заради бомбардировки от страна на Израел, унищожаване и лишаване от медицински консумативи и гориво. В края на февруари УНИЦЕФ предупреди, че рязкото нарастване на недохранването сред децата, бременните жени и кърмещите майки в Ивицата Газа представлява "сериозна заплаха" за тяхното здраве, особено предвид продължаващите атаки на израелските сили срещу анклав.

"Когато едно дете трябва да яде 3 пъти дневно и накрая се храни веднъж, това не е достатъчно за него. Не може да си добави нужните протеини и витамини. Мога да кажа, че ние не можем да се справим като хората с 50-60% от случаите, защото нямаме какво да им дадем", сподели д-р Имад Дардонах.

В Тел Авив и Йерусалим хиляди се включиха в нова демонстрация срещу правителството на Бенямин Нетаняху.

"Ние не можем да спрем "Хамас." Не можем да приключим техния режим и да окупираме палестинците в Газа. Трябва да намерим решение", коментира жителка.

Делегати на Катар и Съединените щати, както и високопоставен представител на движението "Хамас", провеждат преговори в Кайро за цялостно прекратяване на огъня. На вниманието им е проект за прекратяване на огъня от началото на Рамазан на 10 март за период от 6 седмици.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караинов.

Снимка: БГНЕС