САЩ започват хуманитарни доставки от въздух в Газа, Байдън: Помощта не идва бързо

"Трябва да направим повече", заяви американският държавен глава

02.03.2024 | 14:00 Редактор: Искра Ангелова

САЩ ще започнат да доставят хуманитарни доставки от въздуха в Газа, където жителите изпитват остър недостиг на храна, вода и лекарства. Това съобщи американският президент Джо Байдън.

"Трябва да направим повече и САЩ ще направят повече", подчерта той.

В речта си в Овалния кабинет Байдън заяви, че САЩ ще направят всичко възможно, за да доставят допълнителна помощ в Газа, която е подложена на тежки бомбардировки от страна на Израел след терористичните атаки на "Хамас" на 7 октомври.

"В близките дни ще се присъединим към нашите приятели в осигуряването на въздушни пратки", допълни американският държавен глава.

Байдън подчерта, че помощта не постъпва достатъчно бързо в Газа, като добави, че работи за постигане на незабавно споразумение за прекратяване на огъня, което да позволи внасянето на допълнителна помощ. Въздушната кампания ще осигури известно облекчение за цивилните.

Използването на стратегията обаче не е трайно решение на хуманитарната криза в Газа, тъй като методът може да донесе само малка част от количеството помощ, което може да бъде транспортирано в анклава с камиони. Призивите на САЩ към правителството на Бенямин Нетаняху да отвори повече пропускателни пунктове в северната част на страната досега не дадоха резултат.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС