Цените на жилищата в Европа падат, но в Гърция скачат

Всеки втори жител в южната ни съседка изпитва затруднения с плащането на наеми

10.04.2024 | 20:22 Редактор: Деси Николова
Цените на жилищата в Европа падат, но в Гърция скачат

Противно на твърденията на премиера Кириакос Мицотакис за "удивителното качество на живот" в Гърция, нов доклад на ЕЛСТАТ  показва, че 8 от 10 гърци живеят в бедност. Новите проучвания на Евростат  показват, че  жителите на гръцките градове плащат повече от останалите  европейци: почти всяко трето домакинство дава повече от 40% от разполагаемия си доход за наем, заеми и сметки. Съответната цифра за средното население на европейските градове е 10,4%, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

По последни данни на Евростат за движението на цените на жилищата за 4-тото тримесечие на 2023 г. се повишиха в Европейския съюз с 0,2% (спрямо съответното тримесечие на 2022 г.), докато в Еврозоната те намаляват с 1,1%.

Докладът на Евростат не включва данни за Гърция, която показва главозамайващи отклонения от средните за Европа. През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на апартаментите в Гърция (в номинално изражение) са се увеличили средно с 11,8% спрямо съответното тримесечие на 2022 г., докато за цялата 2023 г. те са се увеличили средно с 13,4%, при увеличение от 11,9% през 2022 г.

Евростат съобщава, че цените на жилищата са паднали с 6,3% в ЕС през 2023 г. и с 6,8% в Eврозоната, докато в Гърция са се повишили с 8,3% – най-бързият темп от 2018 г. 

Този показател характеризира  страната с най-бързо растящи цени на жилищата в целия ЕС. Следваща е Хърватия с ръст на цените от 3,7%, следвана от Португалия с 3%, България с 2,8% и Литва с 1,1%, докато цените във всички останали страни падат, като на първо място е Германия (-13,9%).

Развитието на цените на жилищата в Гърция, според Банката на Гърция , е било силно повлияно от кризата - много голям спад от 2008 г. до 2017 г., въпреки едновременния вертикален спад в жилищното строителство от 2005 г. до днес.

Започвайки през 2017 г., цените следваха възходяща тенденция с известно забавяне поради пандемията и отново достигнаха нивата от 2008 г. през 2023 г.

Най-важният елемент от това развитие е фактът, че покачването на цените на жилищата изобщо не се дължи на увеличаване на вътрешното търсене. Обратно, увеличението на продажните/наемните цени не съответства на доходите на домакинствата, които остават на същото ниво. Значителното увеличение на цената на жилищата е свързано с масовото превръщане на жилищата в инвестиционен продукт, чиито катализатор е търсенето на жилища от туризма. Критичната ситуация, до която стигна жилищната криза, се дължи в много голяма степен на липсата на политики за регулиране на пазара на недвижими имоти.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Шопов
преди 2 седмици
От финансовото министерство могат да предложат като алтернатива държавни ценни книжа за граждани с доходност ,която компенсира инфлацията.Тогава хората няма да купуват толкова жилища за да защитят парите си срещу инфлацията .От друга страна ще започнат да теглят депозитите си и да купуват държавни ценни книжа.Търговските банки ще вдигнат лихвите по депозитите и по кредитите и няма да се търсят много ипотечни кредити ,за купуване на жилища.Лошите кредити ще се увеличат,цената на жилищата ще падн Сигнализирай за неуместен коментар