Луксозен имот с две спални в София - €230 000, скачат и наемите на магазините

Делът на свободните площи намалява

09.04.2024 | 16:45 Редактор: Искра Ангелова
Луксозен имот с две спални в София - €230 000, скачат и наемите на магазините

Средните офертни цени в София за продажба на апартамент с две спални от висок и средно-висок клас най-често са между 180 хил. и 230 хил. евро, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Цените за луксозна къща от редови тип (в комплекс от няколко еднакви къщи) са между 320 хил. и 450 хил. евро, а за самостоятелна къща - над 486 хил. евро.

Наемът за апартамент в столицата с две спални от луксозния сегмент от пазара най-често е между 1000 евро и 1300 евро, а за къща - над 2150 евро. В София жилищата от висок и средно-висок клас на пазара са над 15 хил., а в процес на изграждане са още няколко хиляди, посочват консултантите.

Интересът към луксозните имоти е стабилен, казват брокери. Купувачи на луксозни имоти са хора с високи доходи или такива, които имат налични средства, които искат да вложат в имот, за да ги спасят от инфлацията, или за да повишат стандарта на живот на семейството си. За тези хора не е от съществено значение повишаването на разходите за живот, а съответно желанието им и възможностите им да придобият нов дом не намаляват.

Освен наемите на жилища, нарастват и наемите на магазини. Наемите на търговски площи в моловете се увеличават на 40 евро/кв.м за месец. Същата тенденция се наблюдава и при главните търговски улици в София, където наемът достига 56 евро/кв.м. Ритейл парковете, при които магазини от различни марки предлагат общ паркинг на клиентите, запазват наемите си на 10 евро/кв.м на месец. Не се планират нови проекти в сегмента на търговските центрове, а при ритейл парковете има нови няколко хиляди кв. метра в процес на строеж. Делът на свободните площи намалява, като при шопинг моловете той е 3,6%, при главните търговски улици е 1%, а при ритейл парковете е под 1%.

В сегмента на офис площите средните наемни нива в столицата се запазват. Те са 14 евро на кв.м на месец за офиси клас А и 10 евро на кв.м на месец за клас Б. При гъвкавите офиси в София средният наем на фиксирано бюро е 180 евро на кв.м на месец, а на споделено - 150 евро на кв.м на месец. Удобството при гъвкавите офис площи е, че наемателите плащат само месечен наем, в който влиза и ползването на всички консумативи, като например ток и вода. Операторите на гъвкави работни пространства предлагат общо над 8650 работни места. Общият фонд на флекс сегмента, съпоставен към този на стандартните офиси клас А и Б, е 3,5%, информира "Труд".

При складовете има ръст на наемите в столицата, с което те достигат 5,25 евро/кв.м на месец за имоти клас А и 3 евро/кв.м за клас Б.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1407 гласа

Снимка: Pixabay