Зеленски: Нямам нужда от примитивните аргументи на Тръмп за прекратяване на войната

Животите на хората са заложени на карта, заяви украинският президент

10.04.2024 | 15:00 Редактор: Толя Стоянова
Зеленски: Нямам нужда от примитивните аргументи на Тръмп за прекратяване на войната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви пред Politico, че не се нуждае от "примитивните" идеи на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп за прекратяване на войната с Русия. Държавният глава отбеляза, че е готов да изслуша предложенията на Тръмп за прекратяване на войната, но по думите му "ако те се състоят в това просто да се откажем от нашите територии, то те са много примитивни".

"Имам нужда от много силни аргументи, не ми трябва фантастична идея, защото животите на хората са заложени на карта", заяви Зеленски.

В същото време украинският президент се изказа с уважение към Тръмп като лидер, с когото се стреми да изгради конструктивно партньорство.

"Предадохме послания и контекст чрез съответните хора, че бихме искали Доналд Тръмп да дойде в Украйна, да види всичко със собствените си очи и да си направи изводи, аз съм готов да се срещна с него и да обсъдим това въпрос", отбеляза Зеленски.

Държавният глава заяви още, че Тръмп е изразил интерес да приеме поканата, но не е определил дата. Преди това бъдещият републикански кандидат за президент често се хвалеше, че може да договори мирно споразумение между Русия и Украйна в рамките на 24 часа, ако бъде избран. Но той многократно отказа да уточни публично как ще направи това.

The Washington Post, позовавайки се на източници, съобщи, че Тръмп се опитва да накара Украйна да направи териториални отстъпки на Руската федерация. Съветникът по предизборната кампания на Доналд Тръмп Джейсън Милър обаче нарече фалшива новина доклада на The Washington Post, в който се твърди, че изданието разкрива подробности за "мирния план“ на Тръмп за Украйна, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС