Зеленски в Харковска област: Украйна е подготвена, ако врагът нападне

"Руснаците трябва да видят, че можем да се защитим", заяви той

09.04.2024 | 16:56 Редактор: Вяра Димова
Зеленски в Харковска област: Украйна е подготвена, ако врагът нападне

Украинският президент Володимир Зеленски посети прясно прокопаните отбранителни линии в Харковска област в североизточната част на страната, където руските атаки и бомбардировки се увеличават в условията на недостиг на хора и боеприпаси в украинската армия, съобщиха от президентството, предаде АФП.

Изправен пред блокирането на американската военна помощ, Зеленски предупреди, че страната му "ще загуби войната", ако тази помощ не пристигне.

След провала на украинската контраофанзива през лятото на 2023 г. Киев е изправен пред руски атаки в североизточната, източната и южната част на страната, пред които армията започна да копае окопи и да изгражда отбранителни линии, за да забави руснаците и да избегне пробив - тактика, много сходна с тази, възприета преди година от Кремъл.

Посещавайки позициите, които се изграждат в Харковска област, президентът Зеленски подчерта, че районът е "много важен".

"Трябва да бъдем подготвени. И руснаците трябва да видят, че сме готови да се защитим. Искам народът ни да знае, че Украйна е подготвена, ако врагът нападне", каза той, според акаунта на президентството в Telegram, който не уточнява кога се е състояло посещението му.

От месеци украинските войски са изправени пред нападения в Купянския район на Харковска област, докато едноименната областна столица, вторият по големина град в страната, е постоянно обстрелвана, особено енергийната ѝ инфраструктура, което води до широко разпространени прекъсвания на електрозахранването, пише БГНЕС.

Укрепленията, които Украйна изгражда, представляват мрежа от окопи, противотанкови ровове и редици от бетонни блокове с форма на пирамида, известни като "драконови зъби", предназначени да забавят атакуващите бронирани машини.

Снимка: архив, БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
Укропитеците загубиха още през 2014 с преврата, който си спретнаха.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
Зеленски е професионален клоун. Вече и децата знаят че Украйна ще загуби... да го сменят с някоя друга американска марионетка и да се приключва с този ненужен цирк. Сигнализирай за неуместен коментар