САЩ изпратиха на Украйна конфискувани ирански оръжия и боеприпаси

Това става в момент, когато страната страда от недостиг на артилерия

09.04.2024 | 15:35 Редактор: Беатрис Младжова
САЩ изпратиха на Украйна конфискувани ирански оръжия и боеприпаси

Съединените щати са предали на Украйна малки оръжия и боеприпаси, които са били конфискувани по време на прехвърлянето им от ирански сили на подкрепяните от Техеран бунтовници хути в Йемен, съобщиха американските военни, цитирани от АФП.

Прехвърлянето миналата седмица стана в момент, когато Украйна страда от значителен недостиг на боеприпаси, а американските републикански законодатели блокират нова помощ, но то не отговаря на нуждата на Киев от ключови изделия като артилерия и боеприпаси за противовъздушна отбрана.

"Правителството на САЩ прехвърли над 5000 АК-47, картечници, снайперски пушки, РПГ-7 и над 500 000 патрона 7,62 мм на украинските въоръжени сили", съобщи Централното командване на САЩ (CENTCOM) в социалните мрежи.

Оръжията и боеприпасите са били иззети между май 2021 г. и февруари 2023 г. от четири "кораба без гражданство", докато са били прехвърляни от иранските Революционни гвардейци към бунтовниците хути в Йемен, уточнява БГНЕС.

"Подкрепата на Иран за въоръжени групировки заплашва международната и регионалната сигурност, нашите сили, дипломатически персонал и граждани в региона, както и тези на нашите партньори. Ще продължим да правим каквото можем, за да хвърлим светлина върху дестабилизиращите дейности на Иран и да ги спрем", заявиха от CENTCOM.

Снимка: архив БГНЕС