Зеленски: Светът трябва да усети болката от руските удари, нуждаем се от ПВО

"По света има отбранителни системи, които могат да помогнат", заяви украинският президент

08.04.2024 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски: Светът трябва да усети болката от руските удари, нуждаем се от ПВО

В редовното си вечерно видеообръщение в неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че светът трябва да усети болката, причинена на източноукраинския град Харков от руските удари, и поднови призива си за "политическа воля" за осигуряване на нужните на Украйна средства за противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс.

"Напълно явно е, че наличните ни способности за противовъздушна отбрана не са достатъчни и това е очевидно за нашите партньори. И светът трябва най-сетне да чуе болката, която руските терористи причиняват на Харков", каза Зеленски.

"По света има отбранителни системи, които могат да помогнат. Всичко, от което се нуждаем, е политическа воля за трансфера на тези системи на Украйна" допълни той.

Зеленски отдавна призовава за допълнителни американски зенитно-ракетни комплекси Patriot, припомнят от своя страна ДПА и БТА. По-рано той каза в телевизионно интервю, че страната му се нуждае от поне 25 от тези комплекси, за да отблъсне руските въздушни атаки.

Както съобщи местната прокуратура, две руски бомби удариха Харков по обяд в неделя, раниха петима души и причиниха щети на 13 жилищни и други сгради. През нощта в петък при руски въздушни удари в града загинаха шестима души, а 11 бяха ранени.

Снимка: БГНЕС