Зеленски: Имаме план за ново контранастъпление, трябват ни оръжия

"На първо място се нуждаем от системи за противовъздушна отбрана", обяви украинският президент

10.04.2024 | 06:55 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Имаме план за ново контранастъпление, трябват ни оръжия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев е разработил план за нова контраофанзива.

"Имаме план за контранастъпление", заяви той в интервю за Пол Ронцхаймер, заместник-главен редактор на германския вестник "Билд". В същото време президентът на Украйна отбеляза, че за целта украинската армия се нуждае от оръжия, включително от САЩ.

"Русия разполага с повече хора, с повече оръжия. Но обединеният Запад разполага с модерни оръжейни системи. Така че ние ще получим определени технологии. Ако продължим да увеличаваме производството, ако получим лицензи от нашите партньори, не става въпрос за броя на хората. Става въпрос за качеството на оръжията", обяви той. 

Освен това Зеленски заяви, че не изключва руска атака срещу Харков. Той също така отново поиска оръжия от Запада, но този път наблегна не на танкове или ракети, а на системи за противовъздушна отбрана.

"На първо място се нуждаем от системи за противовъздушна отбрана. Първо трябва да можем да се защитаваме сами", подчерта украинският лидер, като добави, че безпилотните самолети няма да заменят противовъздушната отбрана, ракетите с голям обсег и артилерията.

Украинският лидер говори по темата за крилатите ракети "Таурус" с далечен обсег на действие.

"Нашите партньори разполагат с определени оръжия, които днес са ни необходими, за да оцелеем. Украйна се нуждае от тях, за да оцелее, и аз просто не разбирам защо не получаваме тези оръжия", посочи той, цитиран от БГНЕС.

Киев отдавна иска от Берлин ракети "Таурус". Те се смятат за аналог на британските Storm Shadow, които вече бяха доставени на Украйна. Обсегът на германско-шведските ракети обаче е много по-голям - до 500 километра. Германският канцлер Олаф Шолц преди това многократно е отхвърлял възможността за изпращане на "Таурус" в Украйна.

Снимка: БГНЕС