ООН: Повече цивилни жертви на руските атаки в Украйна през март

Най-малко 57 деца са били убити или ранени

09.04.2024 | 22:34 Редактор: Вяра Димова
ООН: Повече цивилни жертви на руските атаки в Украйна през март

Наблюдатели на ООН са регистрирали внезапен ръст на броя на цивилните жертви в Украйна през последния месец на фона на засилените атаки от страна на руските сили, предаде "Ройтерс", позовавайки се на Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека. Най-малко 57 деца са били убити или ранени през март, което е два пъти повече от февруари, съобщи специализираната международна агенция.

През март Мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна е потвърдила най-малко 604 убити или ранени цивилни в Украйна, което е с 20% повече от тези регистрирани през февруари.

Увеличението на броя на цивилните жертви през март се дължи главно на нападенията на руските въоръжени сили, които използват ракети и дронове камикадзе в цяла Украйна, и на засилените въздушни бомбардировки в близост до фронтовата линия, заяви Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека.

Мисията установи, че повечето цивилни жертви - 93,5%, както и повечето щети, нанесени на образователни и здравни заведения и на критичната инфраструктура, са настъпили в контролираните от правителството райони.

През миналия месец Украйна понесе особено тежки атаки, а президентът Володимир Зеленски заяви, че страната може да изчерпа запасите си от ракети за противовъздушна отбрана, ако Русия продължи интензивната си кампания, включваща бомбардировки от далечни разстояния, предаде БТА.

Миналата седмица Зеленски заяви, че само през март Русия е изстреляла над 3000 управляеми въздушни бомби, 600 безпилотни летателни апарата и 400 ракети срещу Украйна.

Снимка: БГНЕС