Песков: Новият териториален състав на Русия е важен за войната в Украйна

"Влизането на Донбас и Новорусия трябва да се вземат предвид от всички при разрешаването на конфликта", каза той

10.04.2024 | 14:26 Редактор: Вяра Димова
Песков: Новият териториален състав на Русия е важен за войната в Украйна

Влизането на Донбас и Новорусия в състава на Руската федерация трябва да се вземе предвид от всички при разрешаването на украинския конфликт. Това каза пред журналисти прессекретарят на президента Дмитрий Песков, коментирайки информацията, че генералният секретар на ООН Антонио Гутериш иска прекратяване на конфликта в Украйна при спазване на принципа на териториалната цялост, съобщават руски медии.

"Геополитическите реалности в Украйна вече са различни. И в Руската федерация има четири нови региона", смята той.

По-рано официалният представител на ръководителя на световната организация Стефан Дюжарик коментира информациите, че кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп, ако бъде преизбран, ще поиска териториални отстъпки от Киев, за да прекрати конфликта. Дюжарик каза, че Гутериш иска да види края на конфликта, въз основа на съответните резолюции на ООН и при зачитане на териториалната цялост на Украйна.

На 7 април "The Washington Post", позовавайки се на източници, съобщи, че Тръмп, ако спечели предстоящите президентски избори, възнамерява да поиска териториални отстъпки от Украйна, за да сложи край на конфликта.

Според източници на изданието "предложението на Тръмп е да принуди Украйна да отстъпи Крим и граничния район на Донбас на Русия". По-рано Тръмп заяви, че ако спечели президентските избори в САЩ, може да прекрати конфликта в Украйна в рамките на 24 часа. Той не изключи, че Киев ще трябва да направи териториални отстъпки, пише "Труд".

Снимка: БГНЕС