Първа турска компания официално въвежда четиридневна работна седмица

Aksa отчита добри резултати след изпробването на системата

08.04.2024 | 14:36 Редактор: Беатрис Младжова
Първа турска компания официално въвежда четиридневна работна седмица

Година след като турската компания за производство на акрилни влакна Aksa реши да изпробва все по-популярната напоследък четиридневна работна седмица, тя вече е първата в страната, която официално въвежда този модел на работа. След промяната ръководството няма да намалява заплатите и бонусите за служителите, предаде Bloomberg.

Aksa тества по-кратката работна седмица в опит да повиши оперативната ефективност, както и да се насърчи баланса между професионалния и личния живот. Разположена в град Ялова, компанията разполага с общо 1200 служители. Работниците, които получават почасово заплащане и полагат извънредни смени, не са включени в промяната към по-кратка работна седмица.

Главният изпълнителен директор на Aksa Akrilik Дженгиз Тас заяви, че четиридневната работна седмица е получила силна подкрепа от служителите. Този модел на работа е довел до засилено сътрудничество и по-сплотен дух в компанията, уверен е производителят на акрилни влакна.

Aksa е първата голяма компания в Турция, която се застъпва за по-кратката работна седмица, но други компании по цял свят експериментират с нея през последните години и отчитат добри резултати. Милиардерът Стив Коен миналата седмица заяви, че очаква все повече фирми да преминават към четиридневна работна седмица.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pixabay