България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нови условия за работа от вкъщи - ето какво променя законодателството

Вече ще трябва да сключваме анекс с работодателя, посочи Мария Минчева

07.03.2024 | 11:00 Редактор: Тодор Петров

Работа от вкъщи, но само след писмено споразумение с работодателя. Това предвиждат поправки в трудовото законодателство, които чакат финално гласуване в пленарната зала.

"Уредбата за работа от разстояние съществува от 2011 г. Оттогава съществува изискване да се сключва допълнително споразумение към трудовия договор при работа от разстояние. Не е нов вид работа. Всяка от страните може да инициира работа от разстояние. Сега се допълни, че при преминаване към работа от разстояние изрично се посочва мястото на работа - населеното място", обясни пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева.

Тя даде следния пример:

Ако работите в София и смените работното си място в столицата, промяна няма, но ако работите от разстояние от Пловдив, тогава има промяна. Към НАП се подават уведомления с елементи от трудовия договор. Новата възможност е работното време на работника да не съвпада с това в офиса.

"Не е нужно да имате търговско взаимоотношение, за да работите от разстояние. Ако се използва информационна система за отчитане на информацията, работодателят се задължава да предостави такава на работника. Ако се използва информационна система за алгоритмично управление на работата от разстояние, работодателят трябва да предостави писмена информация на работника за начина, по който се взимат решения", каза още Минчева в "България сутрин"

Ако решим да работим от разстояние и изберем населено място Х, сключваме анекс с работодателя, че за 3 месеца, една година или друг период се уточняват характеристиките на новото работно място извън офиса. Работодателят не е длъжен да гарантира, че мястото е безопасно, но задължава служителя да предприема мерки - ако работникът не ги спази, отговорността на работодателя намалява, стана ясно още от думите на госта.

Според Минчева в законопроекта липсва гъвкавостта, която са очаквали работещите от разстояние, но можем да отидем при работодателя и да уговорим смесен режим на работа.

"В началото много се говореше за по-висока производителност и всички бяха много щастливи. В един момент се оказа, че този процес е труден за управление. Има плюсове и минуси, виждаме постепенно връщане към офисите. Бъдещето ще е хибридната работа. Трябва наредба, която лесно ще се прилага", подчерта зам.-председателят на Българската стопанска камара.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
Тъпанари
преди 1 седмица
***. Не ви е работа откъде работим. Чудите се какво да правите. Сигнализирай за неуместен коментар