4500 домове са под вода след наводнението в Орск, над 4000 души са евакуирани

Пороен дъжд предизвика спукането на язовирната стена в района на Оренбург

07.04.2024 | 16:27 Редактор: Толя Стоянова
4500 домове са под вода след наводнението в Орск, над 4000 души са евакуирани

Голямото наводнение в град Орск, което принуди няколко хиляди души да се евакуират след скъсване на язовирна стена, създаде критична ситуация, призна министърът на извънредните ситуации Александър Куренков. Над 4500 домове са наводнени, а над 4000 души са евакуирани от Орск във временни жилищни центрове.

Пороен дъжд предизвика спукането на язовирната стена в района на Оренбург в петък вечерта. Властите образуваха наказателно дело за "небрежност и нарушаване на правилата за безопасност при строителството" заради спуканата язовирна стена, която беше построена през 2014 г. Те предупредиха за опасно ниво на водата на река Урал в главния град Оренбург. Тя е класифицирана като "федерална извънредна ситуация" с изпратени подкрепления в региона и отпуснати допълнителни средства за справяне с неотложната ситуация. Топенето на леда по това време на годината влоши ситуацията.

Язовирът е построен, за да управлява 5,5-метроното ниво на водата в река Урал, но то е набъбнало до 9 метра. Кметът на Оренбург Сергей Салмин предупреди половин милионния град, че може да се прибегне до евакуация.

"Ситуацията остава критична. Водата пристига и през следващите дни нивото ѝ само ще се повишава", написа Салмин в Telegram, добавяйки, че нивото на водата се е повишило с 28 сантиметра от предишния ден. Метеорологичните власти смятат, че то ще достигне пиково ниво в сряда, предаде БГНЕС.

Съседен Казахстан също беше засегнат от наводненията, като президентът Касим-Жомарт Токаев каза, че те са били едно от най-лошите природни бедствия в страната от 80 години. Няколко региона в Урал и Западен Сибир бяха засегнати от наводнения от началото на пролетта. 

Снимка: БГНЕС