Язовирна стена се скъса в руски град, домове са под вода

Жителите на града се евакуират

05.04.2024 | 22:25 Редактор: Искра Ангелова
Язовирна стена се скъса в руски град, домове са под вода

Язовирна стена в разположения в Орембурската област на Русия град Орск се скъса, в резултат на което повече от 1800 домове се оказаха под вода, предава ТАСС, като се позовава на данни от оперативните служби на място. След инцидента са евакуирани почти 3100 жители на Оренбургска област.

"В Орск се скъса язовирна стена. Жителите на града се евакуират от къщи, намиращи се в зоната на наводнение", уточнява събеседник на агенцията.

Шест центъра за временно настаняване са подготвени за евакуация на живущите в района. За жителите, които не могат да се евакуират сами, ще бъдат осигурени автобуси. Транспортът ще се движи по предварително обявен маршрут и спирки, от които хората ще могат да се качват.

Оперативните служби допълват, че около 4000 частни жилищни сгради може да попаднат в зоната на наводнението. В тях може да живеят до 10 000 души.

По данни на регионалните власти е поддал участък от насипна стена, информира "Фокус".

От Министерството на извънредните ситуации уточниха, че спасители и общински служби работят по укрепването на язовира. На място работят и спасителни екипи от Москва и Перм. Те допълват, че с превантивна цел се извършват посещения от врата на врата и жителите се евакуират от евентуална зона на наводнение в центрове за временно настаняване.

В града е въведено бедствено положение, звучат и сирени.

Снимка: БГНЕС / Архив