Драматични гледки след труса в Тайван, неизвестен брой хора са затрупани под сградите

Строгите строителни разпоредби и информираността са предотвратили по-голяма катастрофа

03.04.2024 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

Най-малко седем души загинаха и близо 60 са ранени при земетресението в Тайван. Трусът срути десетки сгради и предизвика предупреждения за цунами.

Земетресението от 7,4 по Рихтер е най-мощното, разтърсвало острова от десетилетия. Трима души, които рано сутринта се разхождали по хълмовете около града, са били премазани от падащи заради земетресението камъни. 

Шофьор на камион е загинал, след като автомобилът му е ударен от свлачище. Неизвестен е броят на хората, затиснати под отломките на сградите. Спасителните операции продължават. 

Драматични кадри показват как многоетажни постройки в Хуалиен и на други места висят наклонени във въздуха. Крайбрежният град е едно от най-засегнатите места от труса. Издадени са предупреждения и за идните дни. 

Въпреки тежката ситуация, броят на потвърдените жертви на този етап показва, че строгите строителни разпоредби и информираността за бедствията са предотвратили по-голяма катастрофа за острова, който е в силно сеизмична зона. При последното земетресение в Тайван от септември 1999 г., което бе с магнитуд 7,6 по Рихтер, загиват 2400 души.

Вижте повече в репортажа.