България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трусът в Тайван, инцидентът в Истанбул и фаворитът за главен секретар на НАТО

Изключително голям е казусът със земетресенията в Турция, смята международният редактор Кристина Цветкова

03.04.2024 | 11:57 Редактор: Беатрис Младжова

Земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер разтърси Тайван. Това е най-силният трус, който е удрял острова от поне 25 години насам.

"Вече има 4 потвърдени жертви, най-вероятно броят им ще стане и по-висок, тъй като има заклещени в сградите. Мощен трус от 7,6 по Рихтер, усетен е и в съседните държави. Азия е един от най-земетръсните райони, там такива бедствия не са изключение, но това земетресение е голямо и има доста жертви вече", заяви международният редактор на Bulgaria ON AIR Кристина Цветкова в студиото на "България сутрин".

Трагичен инцидент и в Турция, където 29 души са загинали в нощен клуб.

"Най- вероятно са правени ремонтни дейности, които не са били съвсем законни, тъй като на петима души са повдигнати обвинения на този етап. Новоизбраният кмет отиде специално на мястото да види как вървят спасителните акции. Случаят е от мазе на 16-етажен блок. Най-вероятно хората не са могли да излязат. Изключително голям е казусът със земетресенията в Турция. Имат сериозни проблеми нашите съседи да решават в тази посока. Със сигурност контролът трябва да бъде по-голям и сградите да отговарят на изисквания, за да издържат на трусовете", допълни Цветкова.

Нидерландският премиер Марк Рюте е фаворит за поста на главен секретар в НАТО.

"Започва двудневна среща на върха на НАТО. Марк Рюте ще бъде новият главен секретар. Сигурно е, че той ще запази досегашната политика на алианса същата. Ердоган направи специално изявление, в което казва, че поставя условия на Нидерландия за тази кандидатура. Унгария обяви, че се противопоставя, защото Нидерландия е един от най-силните поддръжници на Украйна", коментира още журналистът.

Германия легализира канабиса за лична употреба, с което декриминализира притежанието на малки количества марихуана.

"Има реакции вече срещу решението на Германия, Австрия засилва граничния си контрол заради мярката за 25 грама канабис на човек и свободното отглеждане вкъщи. Това количество не е малко, от него могат да се направят 10-12 цигари. Основната мисия на легализирането е борбата с черния пазар. Въпреки рестрикциите, Германия има един от най-либералните режими", каза още Цветкова.

Гледайте целия разговор във видеото.