НАТО подготвя $100 млрд. в подкрепа на Украйна, САЩ минават на заден план в конфликта

Далекобойните дронове на Украйна хващат Русия все по-неподготвена

03.04.2024 | 08:07 Редактор: Тодор Петров
НАТО подготвя $100 млрд. в подкрепа на Украйна, САЩ минават на заден план в конфликта

НАТО подготвя фонд в размер на 100 млрд. долара в подкрепа на Украйна в следващите пет години, съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Според информация на Bloomberg инициативата трябва да получи одобрение на всички 32 члена на Алианса и целта е това да бъде постигнато до юли, когато ще се състои срещата на високо равнище на организацията.

Детайлите по новия фонд ще бъдaт обсъждани между членовете и той реално ще отнеме водещата роля на САЩ във военния конфликт в Украйна. Според информация на Financial Times първите дейтайли около фонда ще бъдат дискутирани още днес (3 април) по време на среща на външните министри от НАТО в Брюксел.

САЩ не подкрепят и не насърчават удари по територията на Русия, заяви държавният секретар Блинкен по време на визита във Франция на въпрос от журналисти за ударите по петролни рафинерии. 

Междувременно, атаките с дронове по руска територия през последните седмици водят до няколко важни извода за развитието на войната, коментират анализаторите от Defense Express. Украйна има далекобойни дронове, които могат да прелетят на разстояние от над 1000 км, което отваря нова категория от цели за Киев. Ударите показват още и липсата на системи за въздушна отбрана за обекти, които могат да бъдат определени като стратегически - рафинерии и заводи, на които разчита руската армия.

Достигането на цели отвъд р. Волга вече отбелязва нов етап от развитието на войната. Дроновете вероятно могат да изминат и по-големи от достигнатите разстояния, тъй като не летят по права линия, за да избегнат въздушната отбрана. Но те не просто достигат по-далечни цели, а вече са и доста по-големи.

На кадрите от Татарстан, където преди ден беше ударена третата по големина рафинерия в Руската федерация, се вижда дрон с големината на самолет "Чесна". Това означава, че тези дронове вече могат да нанасят и по-големи щети.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС