Блинкен: Украйна ще стане член на НАТО

"За нас въпросът е да имаме добра и ясна пътна карта за постигане на тази цел", подчерта държавният секретар на САЩ

02.04.2024 | 21:14 Редактор: Толя Стоянова
Блинкен: Украйна ще стане член на НАТО

В рамките на пресконференция в Париж държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен увери, че Украйна ще стане член на НАТО, предаде УНИАН. Първият дипломат на Вашингтон отбеляза, че единственият въпрос е да се разработи "добра и ясна" пътна карта за постигане на тази цел. По думите му бъдещето на Украйна в НАТО е било обсъдено на срещата на върха на Алианса във Вилнюс и ще бъде дискутирано по-подробно на предстоящата такава на външните министри на страните членки на организацията в Брюксел.

"Както Алиансът заяви във Вилнюс, Украйна ще бъде член на НАТО. За нас въпросът е да имаме добра и ясна пътна карта за постигане на тази цел", подчерта Блинкен.

Украйна официално подаде молба за присъединяване към НАТО по ускорена процедура през септември 2022 година. Тогава президентът ѝ Володимир Зеленски подчерта, че страната вече е доказала, че отговаря на стандартите на Алианса.

През февруари 2024 година генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "Украйна е по-близо до членство в НАТО от всякога". По думите му страната трябва да се подготви до такова ниво, за да може бързо да стане член на западния военен съюз, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС