Зеленски поиска далекобойни удари по Русия след нови разрушения в Украйна

Руски дронове удариха няколко населени места в атакуваната страна

03.04.2024 | 07:55 Редактор: Тодор Петров
Зеленски поиска далекобойни удари по Русия след нови разрушения в Украйна

Руски въздушни удари бяха нанесени в украинския град Суми. Има щети по гражданската инфраструктура, съобщават от областната администрация. Военновъздушните сили на страната съобщиха за движение на руски дронове в посока Кировградска, Полтавска и Николаевска област.

По-рано при руски ракетен удар по украинския град Днипро пострадаха най-малко 18 души, сред които 5 деца. Поразени бяха сградите на детска градина, колеж и промишлено предприятие.

От Министерството на отбраната на Русия информират за пет свалени украински безпилотни апарата над Белгородска и Курска област. Няма данни за пострадали и щети.

В традиционното си вечерно видеообръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски заяви, че неговата страна ще продължи да отговаря на руските въздушни удари.

"Важно е също така руските терористи да получават отговори на ударите, които ни нанасят. И всеки път отговорите да са по-далекобойни", поиска той.

Изявлението му идва след украинска атака с дрон срещу петролна рафинерия и завод за безпилотни апарати в руската република Татарстан - на повече от 1000 километра от границите на страната. Според руските власти производството и на двете места не е нарушено, съобщи БНР. 

Държавният глава на Украйна не е споменал пряко атаката, но е заявил, че подобни ответни действия са толкова важни, колкото и помощта за украинците, "страдащи от вражеските нападения".

Снимка: БГНЕС