Расте броят на жертвите в Тайван, показаха драматични кадри от земетресението

Близо 60 души са били лекувани от наранявания след труса

03.04.2024 | 09:29 Редактор: Тодор Петров

Най-малко четирима души загинаха, а близо 60 бяха ранени от мощно земетресение в Тайван, което повреди десетки сгради и предизвика предупреждения за цунами, достигнали Япония и Филипините.
Длъжностни лица заявиха, че земетресението е било най-силното, разтърсвало острова от десетилетия, и предупредиха за още трусове през следващите дни.

"Земетресението е в близост до сушата и е плитко. Усетено е в целия Тайван и на крайбрежните острови", заяви У Чиенфу, директор на сеизмологичния център на Централното метеорологично управление в Тайпе.

Земетресението е било най-силното от септември 1999 г., когато трус с магнитуд 7,6 по Рихтер отне живота на около 2400 души и стана най-смъртоносното природно бедствие в историята на острова.

Трима души, които рано сутринта се разхождали по хълмовете около града, са били премазани до смърт от съборени от земетресението камъни. Отделно от това шофьор на камион загина, след като автомобилът му беше ударен от свлачище, докато се приближаваше към тунел в района.

Социалните медии бяха залети от видеоклипове и снимки от цялата страна, на които се вижда как сградите се люлеят при земетресението. По местната телевизия бяха показани драматични кадри на многоетажни постройки в Хуалиен и на други места, които се наклониха след края му, а склад в град Ню Тайпе се срути, пише БГНЕС.

Президентът Цай Инг-уен призова местните и централните правителствени агенции да се координират помежду си и заяви, че националната армия също ще окаже подкрепа. Националната агенция за пожарна безопасност потвърди броя на загиналите, като добави, че близо 60 души са били лекувани от наранявания, свързани със земетресението.

Снимка: БГНЕС