Трус със сила 7,2 по Рихтер удари Тайван: Загинал, десетки ранени и затрупани хора

Най-малко 26 сгради са се срутили, издадоха предупреждение за цунами

03.04.2024 | 07:11 Редактор: Тодор Петров
Трус със сила 7,2 по Рихтер удари Тайван: Загинал, десетки ранени и затрупани хора

Тайван бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер - най-силният трус, който е удрял острова от поне 25 години насам, при което загина един човек, а десетки бяха ранени.

Пожарната служба на Тайван съобщи, че се предполага, че един човек е бил смазан смъртоносно от падащи камъни в планинския и слабо населен източен окръг Хуалиен, където е бил епицентърът, а повече от 50 души са ранени.

Най-малко 26 сгради са се срутили, повече от половината в Хуалиен, около 20 души са в капан, а спасителните работи продължават, съобщиха оттам. Тайванските телевизионни станции показаха кадри на опасно наклонени сгради в Хуалиен, където земетресението удари в морето около 8 ч. сутринта местно време, докато хората са тръгвали за работа и на училище.

Според Централната метеорологична администрация на Тайван трусът е бил с дълбочина 15,5 км.

Японската метеорологична агенция съобщи, че няколко малки вълни цунами са достигнали части от южната префектура Окинава, а по-късно понижи предишното предупреждение за цунами до предупредително. Според нея земетресението е било с магнитуд 7,7.

Филипинската сеизмологична агенция също издаде предупреждение за жителите на крайбрежните райони на няколко провинции, като ги призова да се евакуират на по-високи места, пише БГНЕС.

Тайван издаде предупреждение за цунами, но не съобщи за щети от него, а по-късно Тихоокеанският център за предупреждение за цунами в Хавай заяви, че рискът от разрушителни вълни цунами вече до голяма степен е преминал.

Трусовете от земетресението край източния бряг на Тайван бяха усетени в цялата островна държава и в части от континентален Китай и Япония. Централната метеорологична администрация на Тайван съобщи, че земетресението е регистрирано с втората по сила интензивност "6+" в окръг Хуалиен, по скалата за интензивност от 1 до 7.

Снимка: БГНЕС