Офицер от Украйна: Край Авдеевка е извършена една от най-големите руски танкови атаки

"Артилерията работи, издигат се дронове", призна Сергей Цехоцки

02.04.2024 | 14:26 Редактор: Искра Ангелова
Офицер от Украйна: Край Авдеевка е извършена една от най-големите руски танкови атаки

Край Авдеевка е извършена една от най-големите руски танкови атаки от началото на войната, която Въоръжените сили на Украйна обявяват, че успешно са отблъснали. Сергей Цехоцки, офицер от 59-та отделна мотопехотна бригада Яков Хандзюк, говори за това механизирано нападение в ефира на всеукраинския Телемаратон, предава УНИАН.

"Нашите съседи работиха по-активно с помощта на старши командир - тук имам предвид артилерията. Класика в жанра. Защото цялата тази техника, преди всичко тежката бронирана техника, която се появява на бойното поле, е първата мишена. Винаги концентрацията на вниманието е върху това, което може да пробие нашата защита и има броня. Затова всички сили са съсредоточени там", отбеляза Цехоцки.

Той подчерта, че резултатът, какъвто е постигнат от ВСУ при тази атака на руснаците, е достигнат с умението на украинските войници.

"Артилерията работи, издигат се дронове, които първо откриват врага. Тогава врагът изпада в паника, защото започват ударите. Доколкото знам, те са изоставили оборудването си и са избягали от бойното поле. Въпреки че винаги героично описват своите "подвизи", а всъщност всичко е точно обратното... Тогава разпръсналата се пехота се добива по единично. Освен това специалистите по FPV, като правило, унищожават оборудването, така че да не може да бъде ремонтирано и пуснато отново в експлоатация", коментира Цехоцки, цитиран от "Фокус".

Отговаряйки на въпроса дали използването на тежка техника от руснаците на ниво батальон е знак, че те подготвят настъпление в тази посока през май-юни, за което говори президентът Володимир Зеленски, военният отбеляза, че руските щурмове тук се случват всеки ден.

"На направленията Тоненкое, Невелское, Нетайлово те (руснаците) правят това всеки ден от превземането на Авдеевка. Сега напредват там на групи от по 4-5 души. А преди това имаше случаи, когато тръгваха в психическа атака, да речем, в две посоки: на едно място те използваха техника - например района на Первомайское, там имаше до 8 единици, а в същото време група до 30 души напредваше към Невелское. И минаха с пълна скорост през полето каквото и да става - психическа атака", казва военният.

Снимка: БГНЕС