Петролът поскъпва на фона на по-затегнатото предлагане заради ОПЕК+

Производствените данни за Китай подкрепят перспективите за подобряващо се търсене

01.04.2024 | 09:38 Редактор: Беатрис Младжова
Петролът поскъпва на фона на по-затегнатото предлагане заради ОПЕК+

Цените на петрола се повишават в понеделник, продължавайки последните ръстове на фона на очакванията за по-затегнато предлагане от съкращенията на ОПЕК+ и атаките срещу руски рафинерии. В същото време производствените данни за Китай подкрепят перспективите за подобряващо се търсене, съобщи Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 27 цента, или 0,31%, до 87,27 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 30 цента, или 0,36%, до 83,47 долара за барел.

Двата сорта поскъпнаха съответно с 2,4% и 3,2% миналата седмица. Очаква се търговските обеми да бъдат слаби в понеделник, тъй като част от пазарите са затворени заради отбелязването на католическия Великден.

Руският вицепремиер Александър Новак каза в петък, че руските петролни компании ще се съсредоточат върху намаляване на добива, а не върху износ през второто тримесечие, за да разпределят равномерно съкращенията на производството с други страни членки на ОПЕК+.

Атаките с дронове от Украйна спряха работата на няколко руски рафинерии, което се очаква да намали износа на гориво от Русия.

"Геополитическите рискове за доставките на суров петрол и изходни суровини засилват стабилните основи на търсенето през второто тримесечие на 2024 г.", казват анализаторите на Energy Aspects в бележка.

Почти 1 милион барела на ден от руския капацитет за преработка на суров петрол е спрян заради атаките, което засяга износа на петрол с високо съдържание на сяра, обработван в китайски и индийски рафинерии, добавя консултантската компания.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС