Украйна използва смартфони за проследяване на руски дронове и ракети

Националната мрежа за противовъздушната отбрана на Киев разчита на най-малко 40 отделни типа сензорни мрежи

27.03.2024 | 17:02 Редактор: Вяра Димова
Украйна използва смартфони за проследяване на руски дронове и ракети

Украйна прибягна до хитър метод за проследяване на приближаващи се дронове и ракети. Това става с помощта на мрежа от хиляди мобилни телефони в цялата страна. "The Telegraph" пише, че генерал Джеймс Хекър, началник на военновъздушните сили на САЩ в Европа, описва най-простите акустични сензори като мрежа от хиляди мобилни телефони, прикрепени към 3-метрови стълбове.

Националната мрежа за командване и контрол на противовъздушната отбрана на Киев, известна като "Вираж", разчита на най-малко 40 отделни типа сензорни мрежи за откриване, проследяване и идентифициране на въздушни заплахи. Акустичните сензори събират необичайни звуци от околната среда и след това използват изкуствен интелект, за да определят дали аномалиите са наближаващи дронове камикадзе или ракети.

Д-р Томас Уитингтън, експерт по противовъздушна отбрана в Кралския институт на обединените служби, казва: "Интересно е, че тази технология се завръща, защото преди изобретяването на радара през 20-те и 30-те години на миналия век тя е била много използвана. Историята, в известен смисъл, се повтаря, но с адаптиране към технологичната ера, която имаме днес".

Най-простият сензор, направен от неправителствена организация, наречена Skyfortress, е разположен в райони близо до фронтовите линии в Украйна. Състои се от смартфон с операционна система Android, поставен в кутия с други налични в търговската мрежа технологии. Мобилните телефони са винаги включени и записват информация за откриване на приближаващи въздушни цели и използват локални мобилни телефонни мрежи за предаване на информация към централизирана система.

Когато Украйна наскоро беше атакувана от 84 безпилотни самолета-камикадзе, такива акустични системи бяха използвани, за да предоставят на наземните екипажи информация за техните траектории, припомня "Фокус".

Според ген. Хекер мобилните огневи екипи са успели да прихванат най-малко 80 дрона след получаване на тази информация. Според него страните от НАТО сега също проучват възможността да използват това оборудване за укрепване на собствените си мрежи за противовъздушна отбрана.

Снимка: БГНЕС