Кулеба: Украйна губи позиции, не можем да избягаме от бомбите на руските войски

Той призова за предоставяне на американски зенитно-ракетни системи Patriot

26.03.2024 | 12:58 Редактор: Вяра Димова
Кулеба: Украйна губи позиции, не можем да избягаме от бомбите на руските войски

Пълномащабната война в Украйна срещу Руската федерация продължава, а ръководителят на украинското министерство на външните работи Дмитро Кулеба говори откровено за ситуацията. По-специално той категорично призова за предоставяне на американски зенитно-ракетни системи Patriot на Украйна, предава "УНИАН".

Първият дипломат на Украйна заяви пред "Политико", че ако страната разполагаше с достатъчно от тези системи за противовъздушна отбрана, "щяхме да можем да защитим не само живота на нашите хора, но и нашата икономика от унищожение": "Дайте ни тези проклети "Патриоти".

По думите му украинските войници започнали да губят позиции, тъй като руските войски масово използват модернизирани авиационни управляеми бомби. Министърът подчерта, че е невъзможно да се избяга от тези оръжия, те просто падат върху главата и унищожават всичко.

"Така губим позиции и единственият начин да предотвратим това е да сваляме самолетите с бомбите. Имаме нужда от системи за противовъздушна отбрана на първа линия", подчерта дипломатът, цитиран от "Фокус".

Кулеба заяви още, че Киев е безусловно благодарен за цялата подкрепа, идваща от западния Алианс, но е загрижен, че действията на съюзниците невинаги съответстват на тяхната реторика.

Снимка: БГНЕС