Изстрели от "Калашников", коктейли Молотов, писъци: Оцелели споделят за ужаса в Москва

Сред жертвите има най-малко четири деца

23.03.2024 | 13:05 Редактор: Елеонора Танева

Русия е разтърсена от трагедията със стотици хора, нападнати от терористи в концертна зала в Красногорск край Москва. От снощи броят на жертвите се увеличава – те вече са над 90, сред загиналите са и четири деца. Ранените са повече от 140, от тях десетки са в критично състояние. 

Вечерта на 22 март въоръжени нападатели в камуфлажно облекло откриват огън преди да започне концерт на популярната рок група "Пикник". На разпространени в мрежите видеа се вижда как терористи стрелят безразборно по хората. В цялата залата "Крокус сити" настъпва ужас и паника.

"В залата сме, а тя гори. Стрелят, стрелят по хората", казва очевидец на атаката. 

След стрелбата залата е обхваната от пожар и част от покрива се срутва. 

"Чухме изстрели и в началото не разбирахме какво става. След това лично видях как идват терористи и започнаха да разстрелват. После хвърлиха "Молотов" и всичко пламна. Поведоха ни към изхода. Обаче вратите бяха заключени. Втурнахме се да тичаме из цялата зала, за да търсим изход, но не можехме да излезем. Слязохме на подземния етаж и зачакахме да дойдат спешните служби", сподели за преживения ужас оцелял в трагедията.

"Колко големи са щетите от пожара, ще се види след като пожарникарите приключат работата си. Но изгорялата площ е значителна", заяви  губернаторът на московския регион Андрей Воробьов.

ФСС докладва на президента Путин за 11 задържани след атаката, включително четирима пряко замесени в нея. Службите публикуваха видео с открито и иззето оръжие - автомати "Калашников", жилетки с резервни пълнители и торби с гилзи. 

Руски медии разпространиха и снимка на двама от предполагаемите нападатели, а руски депутат каза, че двама от заподозрените са задържани в Брянска област. 

По всяка вероятност извършителите са избягали в настъпилата суматоха, докато пожарникарите се бореха с огромния пожар, а службите за спешна помощ евакуираха стотици хора. Руските власти не са потвърдили официално кой стои зад терористичния акт. 

Американски представител каза пред агенция Ройтерс, че разузнавателната информация, с която САЩ разполагат,  потвърждава, че отговорността е на "Ислямска държава". От Вашингтон твърдят, че са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака.  Службата за сигурност съобщи, че малко преди предупреждението е осуетила атака срещу синагога на клона на "Ислямска държава" в Афганистан, известен като ИДИЛ-К. 

САЩ, европейски и арабски страни, Китай, Индия, Япония, Съветът за сигурност на ООН, осъдиха нападението. Още много други държавници изказаха съболезнования, сред тях и българският президент Румен Радев. Съветникът на украинския президент Зеленски Михайло Подоляк отрече всякакво украинска връзка с трагедията.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.