Туристите в Гърция предпочитат да наемат апартамент пред отсядане в хотел

Цените в Атина са доста по-конкурентни в сравнение с Рим и Париж

21.03.2024 | 19:10 Редактор: Елеонора Танева
Туристите в Гърция предпочитат да наемат апартамент пред отсядане в хотел

Краткосрочните наеми като Airbnb са много търсени през последните години сред чуждестранните туристи, посещаващи Гърция.

Според експерти, освен различните туристически преживявания, които предлагат (например възможност за пълна изолация, независимост), основните причини да се наемат жилища пред резервации в хотели са две:

Първо, качеството на услугите, предоставяни от Гърция за краткосрочно наемане на жилища. Техните собственици и управители (в по-голямата си част) са инвестирали достатъчно средства, за да предлагат на посетителите подобрени условия на живот. Нивото на настаняване далеч надхвърля това на преките конкуренти на Гърция в региона като Турция, Хърватия, Египет, Тунис и е наравно, ако не и по-добро, с развитите туристически страни от Средиземноморието, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Второто е конкурентната цена в сравнение с развитите средиземноморски и европейски страни като Италия, Франция, Испания и Португалия, както и Холандия и Германия. Гръцката ценова листа на Airbnb е много привлекателна за потенциален клиент. Съотношението цена/качество определено превъзхожда основните си конкуренти.

Поучителна е съпоставката на Атина с големите и особено популярни туристически столици на Стария континент.

Според PASYDA (Panhellenic Association of Property Manager) цената в гръцката столица за средно жилище е 102 евро на вечер, докато в Рим тя достига 187 евро, в Мадрид 132 евро, в Париж 229 евро и в Берлин 144 евро.

"Конкурентни цени, комбинирани с уникален гръцки туристически продукт, подкрепят и засилват инерцията, развита през последните години", казва президентът на PASYDA Андреас Хиу (Ανδρέας Χίου). Експертът е голям оптимист не само за тази година, но и за следващите години, стига, разбира се, условията да не се променят драстично и да няма извънредна или непредвидена криза, която да обърне ситуацията с главата надолу.

По думите му е много вероятно тази година да има нов рекорд по приходи, продължавайки тенденцията от миналата година. Докладите са много обнадеждаващи, както се вижда от първите данни за 2024 г.

Търсене на пътуване до по-малко популярни островни дестинации остава високо. Пренасищането и растящите цени във водещи туристически дестинации накараха туристите да предпочитат регионални места като островите Тинос, Наксос, Серифос, Скопелос и Тасос. Обаче европейският пазар за краткосрочни наеми като Airbnb се представи забележително добре през 2023 г., като ръстът на търсенето надхвърли 20% в сравнение с нивата преди пандемията през 2019 г.

Снимка: pixabay