Карнавалите напълниха Гърция с туристи, много гърци пък избраха България за 3-те почивни дни

Голям е трафикът и е затруднено придвижването към Патра, Ксанти и Халкидики

17.03.2024 | 09:41 Редактор: Тодор Петров
Карнавалите напълниха Гърция с туристи, много гърци пък избраха България за 3-те почивни дни

Три почивни дни в Гърция и много карнавали в цялата страна. Понеделник също е почивен ден, но не е официален празник. В Гърция го наричат "Катара Девтера " или "Чист Понеделник". Според обичаите се яде постно и морски дарове. 

Чистият понеделник е подвижен празник, който зависи от датата на Великден. По-специално, той се пада всяка година в началото на 7-ата седмица, т.е. 48 дни преди гръцкия православен Великден и очевидно винаги в понеделник. На този ден започват Великите пости за Православната църква, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Голям е трафикът и е затруднено придвижването към Патра, Ксанти и Халкидики, където в разгара са карнавалите. Хиляди гърци и чужденци пътуват или вече са пристигнали на местата, където се организират карнавали, като най-мащабният е този в Патра. Хотелите са изцяло заети, пълни са и заведенията, отчитат от местния туристически сектор. Градът ще посрещне тази година 250 000 гости. 

Засилено е движението в цялата страна за трите почивни дни. В сила е забрана за движение на товарни камиони по натоварени участъци, както и на изходите на градовете, информират от полицията.

В същото време силно са увеличени полицейските екипи по цялата пътна мрежа. Извършват се масови проверки на водачите и на автомобилите, а на нарушителите се налагат високи глоби, предупреждават пътните полицаи.

Интензивен е трафикът и от Гърция към България. Причината е, че много гърци избират нашата страна за трите почивни дни.

Снимка: БГНЕС