Климатичните промени се ускоряват, разбиват рекорди

Животът на милиони хора беше преобърнат от природни бедствия

20.03.2024 | 08:50 Редактор: Деси Николова
Климатичните промени се ускоряват, разбиват рекорди

Всички основни показатели за изменението на климата разбиха исторически рекорди миналата година, като някои се повишиха толкова рязко, че Световната метеорологична организация на ООН предупреди, че са "извън класациите".

Животът на милиони хора беше преобърнат от природни бедствия, влошени от изменението на климата, като страните навсякъде по света се борят да се справят с икономически загуби за милиарди долари, според годишния доклад на СМО "Състоянието на глобалния климат" за 2023 г.

"Промените се ускоряват", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в изявление. "Сирените бият по всички основни индикатори - някои рекорди не просто оглавяват класациите, те ги разбиват."

По време на най-топлата година в историята - със средни глобални температури с 1,45 градуса по-високи, отколкото в прединдустриалните времена - ледът на Антарктида падна до най-ниското регистрирано ниво, докато ледниците загубиха безпрецедентно количество лед. Морски горещи вълни, поставящи рекорди, удариха 90% от океаните на планетата, докато наводненията и горските пожари се засилиха на сушата.

Тези въздействия влошиха всяка криза, пред която е изправено човечеството. Броят на хората с остра хранителна несигурност по света се е увеличил повече от два пъти през последните години, от 149 милиона души преди пандемията от коронавирус до 333 милиона миналата година. А екстремните метеорологични явления продължиха да предизвикват разселване на населението миналата година.

"Промените в климата са много повече от температурите. Кризата с климата е определящото предизвикателство, пред което е изправено човечеството и е тясно преплетена с кризата на неравенството", каза генералният секретар на СМО Селесте Сауло.

Все пак има искрица надежда, се отбелязва в доклада на СМО. Новият капацитет за възобновяема енергия - основно задвижван от слънчева, вятърна и водна енергия - е нараснал с почти 50% през 2023 г. в сравнение с предходната година.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС