Грета Тунберг и група екоактивисти блокираха шведския парламент

Те се обявиха против климатичните промени

11.03.2024 | 17:49 Редактор: Беатрис Младжова
Грета Тунберг и група екоактивисти блокираха шведския парламент

Грета Тунберг и десетки екоактивисти блокираха основните входове на парламента на Швеция в знак на протест срещу климатичните проблеми и това, което те приемат за политическо бездействие. 

"Ние сме група младежи, които блокират входовете на шведския парламент Риксдага, в знак на протест срещу продължаващото разрушаване на поддържащите живота ни системи и настоящото убиване на хора в резултат на климатичната криза", заяви Тунберг. 

"Трябва да сложим край на това. Стига", заяви тя в интервю за Ройтерс, обвинявайки политиците в бездействие пред глобалното затопляне. 

Нейните протести в Стокхолм обикновено не водят до блокиране на входовете на парламента. Някои от тях останаха отворени и днес.

Миналата година тя беше задържана от полицията по време на протести в няколко държави, включително в Швеция, Норвегия и Германия, припомня БТА.

Миналият месец съд във Великобритания я оправда по обвинения в нарушаване на обществения ред, след като съдията реши, че полицията не е имала правомощията да арестува нея и спътниците ѝ по време на миналогодишен протест в Лондон. 

"Климатичната криза само ще се влошава, затова е наше задължение всички, които могат да действат, да го направят. Призоваваме всички, които могат, да се присъединят към нас и движението за климатична справедливост", допълни Тунберг. 

Снимка: БГНЕС