Пропалестински активист се нахвърли на Грета Тунберг в Амстердам

Малко преди инцидента от тълпата се чуха скандирания "Палестина ще бъде свободна"

13.11.2023 | 07:56 Редактор: Толя Стоянова
Пропалестински активист се нахвърли на Грета Тунберг в Амстердам

Мъж грабна микрофона на Грета Тунберг след пропалестински възгласи по време на митинг за климата в Амстердам. Той заяви, че е "дошъл тук за демонстрация на климата, а не за политически възгледи", докато се опитваше да издърпа микрофона от ръцете на Грета Тунберг. Малко преди инцидента от тълпата се чуха скандирания "Палестина ще бъде свободна".

По-рано по време на митинга организаторите прекъснаха речта на една активистка, след като тя използва фразата "От реката до морето - Палестина ще бъде свободна". Много еврейски групи твърдят, че този лозунг, използван на демонстрации по целия свят, е призив за унищожаване на Израел. Пропалестинските активисти твърдят, че повечето хора, които го използват, призовават за прекратяване на израелската окупация на Западния бряг и блокадата на Газа, а не за премахване на самия Израел, предаде БГНЕС.

След като мъжът беше отстранен от сцената, Грета Тунберг се присъедини към тълпата, която скандираше "няма климатично правосъдие върху окупирана земя". Миналия месец шведската активистка за климата попадна под обстрел, след като сподели пропалестински послания в социалните медии, като някои я обвиниха, че не показва подкрепа за израелските жертви на атаките на "Хамас".

Снимка: БГНЕС