Бомби падат до най-голямата болница в Газа, Израел предложи да евакуира бебета и деца

Хиляди палестинци бягат от военната зона

12.11.2023 | 14:10 Редактор: Вяра Димова

Ожесточените сражения между израелските военни и бойците на "Хамас" се водят близо до болниците в анклава. Израелската армия предложи да съдейства за евакуацията на бебета от най-голямото лечебно заведение "Ал Рафа", което е без ток и с прекъснати комуникации. Хиляди палестинци продължават да бягат от военната зона.

Боевете между Израел и "Хамас" се водят на метри от болниците "Ал Кудс" и "Ал Шива" в Газа, където има хиляди ранени хора. Експлозиите избухват на метри от сградите, които вече са без ток, комуникации и с привършващи медикаменти. В най-големия генератор на болницата "Ал Шива" свърши горивото и така се е стигнало до смъртта на две преждевременно родени бебета и на четирима други пациенти. От "Лекари без граници" призоваха насилието в Газа да спре.

"Ситуацията в "Ал Шифа" е катастрофална. В рамките на 4-5 часа болницата е била бомбардирана няколко пъти. Ударени са главният вход на болницата, родилното отделение също е пострадало. Изпратиха ми и видеоклип как умират цивилни хора, които са се криели в болницата. Само при една от атаките са загинали 13 души", заяви Таня Хадж-Хасан.

От "Лекари без граници" нямат връзка с колегите си в болницата.

"Не знам какво се случва с тях в момента, аз само мога да си представям ужасяващата ситуация. Ако има нещо, което е по-зловещо от това, което виждаме през последния месец, то е това, което се случва в момента в Газа. Всеки ден се достигат нови измерения на тази човешка катастрофа", каза Таня.

Израелски военни потвърдиха, че има сблъсъци до болничния комплекс, но говорителят на израелските сили Даниел Хагари опроверга твърденията, че лечебното заведение е под обсада.

"Има много дезинформация. Няма обсада на болницата "Ал Шифа". Хората, които искат да напуснат, могат да го направят. Държим връзка с персонала на лечебното заведение. Помолени сме утре да съдействаме са евакуацията на бебетата и деца от педиатричното отделение на по-безопасно място", обяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Той подчерта, че ударите няма да спрат, докато "Хамас" не освободи заложниците, които са в плен от 36 дни.  По последни данни в болницата има около 1500 пациенти заедно с 1500 души медицински персонал и между 15 000 и 20 000 души, потърсили там убежище. Над 11 хиляди са жертвите на войната в Газа.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС