Екоактивисти блокираха пътища в Германия

Настояват за по-активни действия по отношение на изменението на климата

16.03.2024 | 22:30 Редактор: Тодор Петров
Екоактивисти блокираха пътища в Германия

Групата активисти от "Последно поколение" отново демонстрира с блокади на пътища на няколко места в Германия в подкрепа на по-активни действия по отношение на изменението на климата, но за разлика от предишните акции участниците не се залепиха за пътното платно, предаде ДПА.

Протестиращите настоява за радикални действия в областта на климата, включително пълен отказ от въглища, нефт и газ. Групата организира улични блокади от началото на 2022 г., като участниците се залепват за пътните настилки.

Около 130 участници блокираха днес по обяд оживения мост, свързващ берлинските квартали Фридрихяхайн и Кройцберг – Варшавския мост, съобщи полицията. Те многократно ставаха и сядаха в двете пътни ленти.

В баварските градове Мюнхен и Регенсбург полицията преброи съответно 120 и 150 демонстранти на съобщените и нерегистрираните събрания. Според местната полиция в Мюнхен не е имало сериозни проблеми с трафика.

Говорител на "Последно поколение" преди това беше заявил, че протестиращите искат да останат по-дълго, вероятно до неделя. Терминалът за втечнен природен газ е "върхът на лудостта на изкопаемите горива", каза той, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС