Израелските сили пребили и арестували журналист от Газа

Към момента е потвърдена смъртта на най-малко 95 журналисти във войната

18.03.2024 | 16:54 Редактор: Беатрис Младжова
Израелските сили пребили и арестували журналист от Газа

Базираната в Катар телевизионна компания "Ал Джазира" заяви, че израелските сили са пребили и арестували кореспондента ѝ Исмаил Алгул и призова за освобождаването му.

Израелската армия заяви, че се сражава с бойци на "Хамас" в болницата "Ал-Шифа", като свидетели съобщават за въздушни удари и танкове в близост до лечебното заведение, което е претъпкано с пациенти и разселени хора.

"Медийната мрежа "Ал Джазира" настоява за незабавното освобождаване на своя кореспондент и другите журналисти, които са били задържани заедно с него, и държи окупационните сили напълно отговорни за тяхната безопасност", се казва в изявление на канала.

"Исмаил Алгул беше арестуван тази сутрин в болница "Ал-Шифа" заедно с няколко журналисти, докато отразяваше нападението на израелските окупационни сили срещу болницата. Според очевидци Исмаил е бил жестоко пребит и отведен на неизвестно място", се казва още в съобщението.

Мрежата със седалище в Доха съобщи, че след арестите е бил унищожен автомобил с камери и друго оборудване.

Източник от "Ал Джазира", който не е упълномощен да дава информация на пресата и говори при условие за анонимност, заяви пред АФП, че са арестувани още петима души, включително снимачният екип и инженерите на Алгул.

Към момента е потвърдена смъртта на най-малко 95 журналисти и медийни работници във войната между Израел и "Хамас", съобщава Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ), позовавайки се на "предварителни разследвания". От тях 90 са палестинци, информира БГНЕС.

"Телевизията подчертава, че това насочване служи като тактика за сплашване на журналистите, за да ги възпре да отразяват ужасяващите престъпления, извършвани от окупационните сили срещу невинни цивилни граждани в Газа", заяви каналът.

Снимка: БГНЕС