Рекорден спад на инфлацията в ЕС: Слезе под 3% за пръв път от близо 3 години

В България инфлацията през февруари е била 3,5%

18.03.2024 | 15:13 Редактор: Беатрис Младжова
Рекорден спад на инфлацията в ЕС: Слезе под 3% за пръв път от близо 3 години

Годишната инфлация в Европейския съюз (ЕС) се е забавила за пръв път под 3% от близо три години, показват последните на европейската статистическа служба Евростат от понеделник.

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари. Инфлацията е под равнището от 3% за пръв път от юли 2021 г. насам. Резултатът е и над три пъти по-нисък спрямо година по-рано, когато стойността бе 9,9%.

Евростат потвърди и че инфлацията в еврозоната се е забавила до 2,6% през февруари от 2,8% през януари. Година по-рано тя бе на ниво от 8,5%.

На месечна база индексът на потребителските цени се повишава и в двата региона с по 0,6%.

Най-ниските нива на инфлация са регистрирани в Латвия и Дания (по 0,6%) и Италия (0,8%), а най-високи са стойностите на инфлацията в Румъния (7,1%), Хърватия (4,8%) и Естония (4,4%). В сравнение с януари годишната инфлация е спаднала в 20 държави членки, останала е стабилна в пет и се е повишила в две.

В България инфлацията през февруари е била 3,5% при 3,9% през януари, сочат данните на Евростат. По данни на НСИ тя е малко по-ниска и годишната инфлация през февруари е 3,3%, а месечната е 0,3%. 

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа