Германия раздава хиляди евро на работещи заради инфлацията

Строителните работници са в най-лошо положение

17.03.2024 | 17:24 Редактор: Толя Стоянова
Германия раздава хиляди евро на работещи заради инфлацията

Мнозина вече са ги получили, други ги очакват до края на годината. Става дума за бонусите, които германското правителство разреши на работодателите да предоставят на служителите си заради инфлацията. За горна граница на бонуса, който по изключение е необлагаем, бяха определи 3000 евро.

Тази мярка, предназначена да компенсира германските граждани за повишаването на цените, особено на енергията, беше част от третата антикризисна програма на правителството, приета през есента на 2022 година на фона на прекратяването на доставките на газ от Русия и резкия ръст на инфлацията. Оттогава тя се забави значително, почти се е нормализирала, но изплащането на бонусите продължава. Каква част от работещото население на страната е обхванато от мярката? Ето обобщението на предварителните резултати, направено от Федералната статистическа служба Destatis:

Мнозинството наемни работници в страната са взели своя бонус - над три четвърти (77,9%) вече са получили или до края на годината ще получат компенсация за инфлацията, предаде DW.

Средната премия възлиза на 2761 евро. Тази сума е много близка до максималния възможен размер, но не всички работодатели са искали или са били в състояние да платят цялата сума. В най-добро положение са бюджетните служители: работещите в комуналните услуги, социалните, културните и здравните институции, военнослужащите, учителите и възпитателите. За тях компенсацията беше в максималния размер от 3000 евро или почти толкова, като бонуси са получили повече от 90 на сто от хората. 

В същото време обхватът на разпределените компенсации е особено нисък в хотелиерството (6,3%), в търговията и в авторемонтния бранш (24,4%). Но пък бонусите в тези сектори са доста високи - съответно средно 2805 и 2492 евро. Почти същата сума - около 2500 евро, е била изплатена в банките, във финансовите и застрахователните компании, но премия е била предоставена само на половината от служителите. 

Строителните работници са в най-лошо положение, което не е изненадващо, тъй като в момента тази индустрия в Германия е в особено тежка криза. Затова работодателите са успели да отделят само по 1104 евро средно, но същевременно са се постарали да подкрепят възможно най-широк кръг от своите служители - 86%. В дъното на списъка са и работниците в селското, горското и рибното стопанство - 64% от тях са получили по 1689 евро.

Снимка: Pixabay