1 млрд. евро загуби ще нанесе на Германия стачката на машинистите

Заетите в сектора настояват за намаляване на работното време

24.01.2024 | 11:52 Редактор: Тодор Петров
1 млрд. евро загуби ще нанесе на Германия стачката на машинистите

Германските машинисти започнаха нова стачка. От синдиката на машинистите (GDL) обявиха, че тя ще продължи шест дни и ще приключи на 29 януари. Заетите в сектора настояват за намаляване на работното време от 38 на 35 часа при същото заплащане. 

От "Дойче Бан" предложиха намаляване на работното време с един час или увеличение на заплатата с 2,7%. От синдиката обаче не приеха предложението. В своето писмо до "Дойче Бан" от GDL предлагат конкретен график за намаляване на седмичното работно време на смени от 38 на 35 часа до 2028 г. От германските железници отхвърлиха предложението и призоваха синдикатите да се върнат на масата за преговори. 

От GDL планират няколко демонстрации в идните дни, включително в Щутгарт, Нюрнберг, Хамбург, Берлин и Дортмунд. Стачните действия ще засегнат не само пътниците, но и индустрията. "Обявената шестдневна стачка в железопътния транспорт натоварва транспортната логистика в Германия и Европа, а оттам и компаниите в германската автомобилна индустрия", заявиха от Германската асоциация на автомобилната индустрия, цитирани от АРД. Опасения изразиха и от химическата индустрия. 

Стачката струва скъпо на икономиката, пише още АРД, цитирана от DW

"Еднодневна национална стачка на железниците струва около 100 милиона евро на ден", казва Михаел Грьоминг от Института за икономически изследвания в Кьолн. 

При обявената сега продължителност на стачката от шест дни се очаква загубите да нарастват експоненциално. "Можем да очакваме щети за един милиард евро", обяснява Грьоминг.

Снимка: БГНЕС