Украйна призова бедните страни да спрат вербуването на граждани в руската армия

"Има вероятност да бъдат използвани като пушечно месо", каза представител на Координационния щаб по въпросите на военнопленниците към украинското правителство

16.03.2024 | 10:20 Редактор: Вяра Димова
Украйна призова бедните страни да спрат вербуването на граждани в руската армия

Украйна призова страните от Глобалния юг да направят повече, за да предотвратят вербуването на свои граждани да се бият за Русия във войната ѝ срещу Украйна, като представи на обществеността осем военнопленници от тези страни, предаде "Ройтерс". Сред тях са петима мъже от Непал и по един от Куба, Сомалия и Сиера Леоне, според Петро Яценко, представител на Координационния щаб по въпросите на военнопленниците към украинското правителство.

"Показвайки тези граждани, които са заловени, ние казваме, че може би е необходимо да се използват по-радикални, по-ефективни мерки, за да не бъдат десетки, стотици от тези хора измамени от агитатори. Ако вземем страна с ниско ниво на доходи на глава от населението, има голяма вероятност някои граждани на тази страна да бъдат вербувани от Русия и използвани като щурмоваци, пушечно месо", каза той пред репортери в Киев.

Миналата седмица Индия съобщи, че е разкрила голяма мрежа за трафик на хора, която според нея примамва млади мъже да приемат работа в Русия, преди да ги изпрати на фронта. През декември Непал заяви, че е поискал от Москва да не набира негови граждани в руската армия и да върне обратно всеки непалски войник, който служи там, предаде БТА.

На пресконференция в центъра на Киев затворниците бяха представени във военни униформи, седнали в две редици.

Снимка: БГНЕС