Киев принуди Русия да изтегли корабите си от бойни дежурства в украинските води

Настъплението на руснаците в момента е забавено

14.03.2024 | 08:49 Редактор: Тодор Петров
Киев принуди Русия да изтегли корабите си от бойни дежурства в украинските води

Бойните кораби на Русия са изтеглени от бойно дежурство в териториалните води на Черно и Азовско море, сочат данните на украинските военни. След потапянето на катера "Сергей Котов" на 5 март, корабите на бойно дежурство бяха изтеглени от Черно море, а от два дни вече и от Азовско море.

Украйна успя да установи контрол над Черно море благодарение на своята флотилия от морски дронове. Британската обществена медия BBC разказа за последната мисия на украинското военно разузнаване (ГУР) и новите модели на дрона "Магура V5". Те вече изминават по-дълги разстояния (до 800 км) със скорост от 80 км/ч и имат по-голяма бойна глава (250 килограма). Тези дронове са изработени от пластмаса и отделят много малко топлина, затова са почти невидими за радарите.

Ограничените доставки на оръжие и муниции карат украинците да разпределят своите запаси по приоритетни линии, което крие опасност от внезапен щурм и бърз напредък в зони, които не са добре снабдени, пишат анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW). Според тях Русия запазва инициативата си и може да определя посоките и скоростта на движение по цялата фронтова линия.

Настъплението на руснаците в момента е забавено и това прикрива сериозните проблеми за украинската армия, която е принудена  да насочва ограничените си доставки към зони, изправени пред по-мащабните руски операции. Това означава, че стабилни в момента позиции могат много бързо да бъдат атакувани и превзети.

През изминалото денонощие е имало 74 директни бойни сблъсъка, като под артилерийски и минометен обстрел са повече от 150 населени места в близост до фронтовата линия. От ВВС съобщават за нощна атака с 36 дрона, от които унищожени са 22. Министерството на отбраната на Русия съобщава за свалянето на 14 дрона над Белгородска и Курска област в ранните часове на 14 март.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС