Руснаците, които се бият на страната на Украйна заради Путин

Зачестяват атаките край граничните райони в Западна Русия

13.03.2024 | 15:22 Редактор: Беатрис Младжова
Руснаците, които се бият на страната на Украйна заради Путин

Руски доброволчески сили, подкрепящи Украйна, са осъществили нападение в Курска област на руска територия.Антикремълски руски въоръжени групировки са атакували села в Западна Русия край границата с Украйна.

Губернаторът на Курска област потвърди съобщението, но отрече проукраинските доброволчески отряди да са осъществили пробив. Като се позова на написаното в Telegram от бившия руски депутат от Думата Иля Пономарьов, който живее в Украйна, ZDF предаде, че граничното селце Лозовая Рудка временно е било под контрола на проукраинските доброволци. 

От руското външно министерство уточниха, че нападателите са проникнали с танкове и бронетранспортьори в три точки, но в крайна сметка са били отблъснати. Училищата в Курск временно са останали затворени, става ясно още от информациите, които не могат да бъдат потвърдени от независими източници, пише DW.

"Сибирски батальон", "Руски доброволчески корпус" и легион "Свобода за Русия" са формирования, които са "неразделна част от украинските въоръжени сили", обяснява военният експерт Андрас Рач. Това не са наемнически групи, бойци на свободна практика или просто някакви мародери. 

Легионът "Свобода на Русия" е с численост приблизително колкото един батальон, т.е. разполага с няколкостотин бойци, обяснява Рач. Експертът смята, че другите две формации – “Руският доброволчески корпус" и "Сибирският батальон", общо разполагат с приблизително толкова бойци, колкото един слаб батальон.

С такава численост и въоръжение те са в състояние "да извършват изненадващи нападения в руските гранични райони и да създават сериозни грижи на руските гранични части", продължава Рач. По силите им е да задържат малки райони за кратко време, добавя военният експерт и уточнява, че целта всъщност не е тези територии да бъдат превзети и откъснати от Русия. 

По-значимо от военното е политическото значение на тези набези, казва пред германското издание експертът. В тази връзка той припомня, че Украйна обяви в началото на годината, че нейната стратегия включва и пренасянето на войната на руска територия.

"Това нито е първото, нито ще бъде последното такова нападение", казва по този повод експертът. 

"В края на тази седмица са президентските избори в Русия, а тези нападения на руска територия са крайно неблагоприятни за режима на Путин и за неговите привърженици в тези райони", обяснява военният експерт. В същото време той не смята, че тези краткотрайни набези на руска територия могат да доведат до по-голяма ескалация. 

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 0
ВСУ
преди 1 месец
"Сибирски батальон", "Руски доброволчески корпус" и легион "Свобода за Русия" са формирования, които са "неразделна част от украинските въоръжени сили", обяснява военният експерт Андрас Рач. - коментарът е излишен. Всичко е с цел пропаганда... Сигнализирай за неуместен коментар